Ottamartnan

Martnasopplevelser siden 1897

Påmelding

Ottamartnan 

Pressemelding 17. juni 2020

fra Anita Koot, styreleder Otta Handels- og Næringsforening.

Ottamartnan 2020 blir avlyst

«Det er med tungt hjerte at vi nå må avlyse Ottamartnan for første gang siden 1897. Den 123. Ottamartnan blir dessverre umulig å arrangere med de strenge smitteverntiltakene som er nødvendig». 

Styret i Otta Handels- og Næringsforening og arbeidsgruppa for Ottamartnan har ventet i det lengste med å ta denne triste beslutningen.

– «Vi jobber nå for å få til tidenes Ottamartna helga 1.-3. oktober 2021. Håper at både utstillere, tivoli, dugnadsgjengen og publikum har forståelse for denne ekstraordinære situasjonen og blir med på å lage folkefest når det blir lov igjen», sier styreleder Anita Koot i Otta Handels- og Næringsforening.

– «Vår gode samarbeidspartner Hugos Tivoli melder om store utfordringer rundt denne situasjonen for familieeide tivoli og sirkus i Norge, og det knytter seg usikkerhet rundt deres framtid. Vi vil gjøre alt vi kan for å kunne støtte opp om deres arbeid. En Ottamartna uten tivoli blir ikke det samme!» fortsetter Koot.

Ottamartnan er en av regionens største og viktigste arrangement både for lokalbefolkningen og tilreisende i alle aldre. Inntektene fra dette arrangementet er viktig både for næringsdrivende og lokale lag og foreninger. Denne årlige begivenheten markerer et skille i den lokale tidsregningen. «Fyrry og ette’ martnan» er like viktig som påske og jul. Det vil antakeligvis bli et mindre arrangement den opprinnelige martnashelga, men på grunn av myndighetenes begrensninger for arrangement, er omfanget uklart enda.

Sommerkveld på Otta med offisiell åpning av bobilparkering

Otta Handels- og Næringsforening melder også om at den planlagte sommerfesthelgen med nysatsningen Ottaløpet dessverre blir litt redusert.

– «Det vil likevel bli kveldsåpent fredag 26. juni med gode tilbud og aktiviteter fram til kl. 22.00. Vi satser på godvær som vanlig denne helgen og har oppfordret butikker og kaféer til å lage en ekstra trivelig sommerkveld på Otta. Det vil bli offisiell åpning av bobilparkering ved Rema 1000 den kvelden også. Er det noen som har 2-3 «grilldresser» å låne bort til oss? Kanskje vi får til et lite «stunt»…?, sier Anita Koot.

Koot forteller at på grunn av den meldte økningen i antall bobiler på veiene i sommer har næringsforeningen kastet seg rundt for å få økt kapasiteten på bobilparkering i sentrum. Gårdeier har gitt tillatelse til å bruke den store parkeringsplassen nord for Rema 1000 til gratis bobilparkering hele døgnet i sommer. I tillegg vil Cirkle K ha gratis bobilparkering kl. 9-21 hos seg.

– «Det er tømmestasjon for bobiler og busser ved Amfi Otta, så det er fint å legge inn en overnattingsstopp på Otta. Her er det god shopping, yrende kaféliv, treningssenter og nærhet til naturen – og veldig trivelige innbyggere som ønsker alle hjertelig velkommen. Vi er i gang med å bestille bannere og skilt for å merke opp til bobilplassen. Håper mange velger å være en eller flere netter i byen ved Rondane i sommer», fortsetter Koot.

Rondane Nasjonalpark ligger bare 20 min kjøring fra Otta sentrum, det er mange fine turstier og sykkelmuligheter fra Otta sentrum, og ikke minst rafting i Sjoa bare 15 min unna. Mange liker å være med på Stolpejakten og det er over 50 stolper i Sel kommune.

Otta Motorfestival blir for første gang arrangert i 2021

Otta Motorfestival har som formål å arrangere en stor festival i slutten av august hvert år, og skal være et treffsted for motorinteresserte i alle aldre. Det legges særlig vekt på å være et møtested for barn og ungdom som har denne interessen. Otta Motorfestival skal ha et tett samarbeid med aktuelle partnere innen næringsliv, frivillige lag/klubber og den yrkesfaglige utdanningen ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole avd. Otta.

Styret i Otta Motorfestival består av styreleder Anita Koot (OHNF), nestleder Erland Tullut (Gudbrandsdal Frakt) og styremedlemmene Odd Erik Bergheim (Øya Bil), Roar Vole (Mekonomen), Vebjørn Haugen (Sulland Otta), Knut Arne Sanden (Jotunheimen MC-klubb) og Stein-Rune Holen (Wreck Cruisers).

– «Den nystiftede festivalen Otta Motorfestival skulle hatt sin debut i slutten av august i år, men den er flyttet til helga 20.-22. august 2021. Sett av datoen i kalenderen allerede nå hvis du er interessert i bil, mc, lastebil, landbruksmaskiner og motor generelt. Dette kommer til å bli et veldig bra arrangement med utstillere, dragrace, konserter, fest og parade. Vi har et svært kompetent og ivrig styre som allerede nå har fått gjort et godt arbeid», forteller Anita Koot.

«‘N lyt hjølpast åt»

Otta Handels- og Næringsforening har i koronaperioden jobbet hardt med å hjelpe sine medlemmer på ulike måter. I hui og hast ble det opprettet en nettside som samlet alle tilbud fra butikker og kaféer med hjemkjøring og utlevering til biler.

– «I løpet av en dag fikk vi ferdig denne nettsiden. Kl. 23.30 på kvelden kunne vi endelig trykke «publiser». Dette var et unikt samarbeid mellom våre medlemsbedrifter og Sel kommune sine frivillige som kjørte ut varer. Vi opplevde at alle næringsdrivende har vært svært kreative i denne krisen som de ble kastet inn i. Slagordet «‘N lyt hjølpast åt» ble en gjenganger på sosiale medier. Vi Gudbrandsdøler har beina godt planta på jorda, og er ikke redd for å ta i et tak når det trengs. Det kommer godt med i denne situasjonen» , sier Linda Grindstuen Lie, prosjektkoordinator i Otta Handels- og Næringsforening.

Stuttreist handel – fokus på å handle lokalt viktigere enn noensinne

Gjennom flere år har Otta Handels- og Næringsforening hatt en holdningskampanje for at folk skal handle lokalt. Den har hatt slagordet «Stuttreist Handel» og har blitt lagt merke til både lokalt og av næringsdrivende andre steder.

– «Det er gledelig at flere nå framhever viktigheten av at alle er med på å handle lokalt. Jeg håper at dugnadsånden og stoltheten over det som finnes på ditt hjemsted varer lenge. Jeg drømmer om at den samme omsorgen og fellesskapet for de du har rundt deg også varer i tiden framover når verden blir mer «normal» igjen. Kanskje koster det litt mer å kjøpe varen på Otta, men det har store ringvirkninger når pengene blir i egen kommune. Jeg håper at folk tenker seg godt om før de bestiller noe fra en nettbutikk neste gang. Er det en norsk nettbutikk – eller utenlandsk? Kunne denne varen blitt bestilt hos en lokal butikk? Ønsker du tomme butikklokaler eller fulle? Inntekten av varer og tjenester går direkte tilbake til lønninger til lokalbefolkningen og til kommunen i form av skattepenger. Bedriftene trenger kanskje sommervikarer eller lærlinger som kan gi våre ungdommer viktig og god opplæring i arbeidslivet. Mange bedrifter gir gladelig ut premier til alle lag og foreninger som arrangerer loddsalg. Dette er noen få argumenter for at du bør handle lokalt», sier Anita Koot, som virkelig brenner for at folk skal bli mer bevisst framover.

Gründere ønskes velkommen!

Næringslivet i Sel kommune jobber hardt for å berge arbeidsplasser og bedrifter. Det er viktig at gründere fortsatt tør å satse på etablering på små steder. På Otta er det flere ledige lokaler i sentrum som gjerne skulle vært fylt opp. Spennende aktører er på tur inn, men det er plass til flere. Otta Handels- og Næringsforening hjelper gjerne nyetablerere i gang!

Velkommen til Otta og Sel kommune i sommer!

Mer informasjon:

Styreleder Anita Koot – tlf. 99009653 – anita@aktivotta.no 

Ottamartnan 2020

Martnans historie

Ottamartnan startet Nea lina i 1897. Nå er Ottamartnan og martnaslivet tilbake der det hele startet for 123 år siden. Martnasplassen lå Nea lina i det som i dag er Parken. Ku og hest skiftet eiere på denne første tirsdagen i oktober, og etterpå var det fest.

Les mer

Finn flotte, glemte skatter

Brukt-og antikksalg er en godt besøkt post på programmet til Ottamartnan. Forsamlingslokalet Solvang, som ligger i sentrum, fylles opp med mange flotte brukt-og antikkvarer. Her har du mulighet til å finne noe ikke alle andre har. Og ikke minst, er det miljøvennlig!

Ønsker du å stille ut?

Les mer om utstilling på Ottamartnan, og send inn søknadsskjema for å stille ut her.

For utstillere